Posted in MAJKA, ŽIVOT

U bolnicu prije reda…

21.12.2017. Četvrtak

Moj drugi dan u bolnici u 35. tjednu trudnoće.

Pa i to sam iskusila.

Boravak u bolnici. Prije reda.

Bolnička hrana – moram biti na žučnoj dijeti – čitaj izgladnjivanje trudnice – mogla bi ih tužiti za to. Tu hranu ni svom psu, kojeg volim kao dijete, ne bi dala da jede.

Za dva dana Badnjak, a oni bi mene držali ovdje dok se ne porodim.

Promatranje bebe- CTG 3x dnevno, dvije infuzije dnevno, inekcija za bebin razvoj pluća. Preventivno. Sa bebom je sve u redu, ali sa moji jetrenim enzimima i žučnom kiselinom nešto ne valja.

Prošli vikend sam počela imati napadaje svraba dlanova i stopala, pa tu i tamo neki dio tijela. Kad sam došla do zaključka da je to povezano sa trudnoćom, dr. Google me odmah obavjestio da to može biti opasno, i da postoji mogućnost induciranog prijevremenog poroda. Odmah u ponedjeljak zovem ginekologicu koja mi daje uputnicu za vađenje krvi – jetrenih enzima i želučane kiseline. U utorak ujutro vadim krv i popodne dobivam nalaze. U srijedu u 14.30 dobivam ginekologicu na telefon, očitava mi nalaze, i govori hitno za bolnicu! Počnem plakati od jada i muke, pas me počne tješiti, zovem dragog plačeći da moramo u bolnicu. Sva sreća, tu noć mene prestane svrab.

Užasavam se bolnice. Znači, sve mi možeš, samo nemoj da moram u bolnicu prije reda.

I evo me u bolnici. Prije reda.

Ali eto kad ti limun da život, napravi limunadu. I tako sam završila na prisilnom odmoru…Uživam u zimskom suncu koje mi cijeli dan osvjetljava sobu u kojoj sam sama, čitam knjige, meditiram, na telefonu sam sa najbližima… Mužić mi je došao u posjetu i donio hranu. I evo prošao je spokojni i miran dan u bolnici.

Koma je samo što ti nitko ništa ne govori, a ti se u momentu ne snađeš. Ali zato sam se sada pripremila za sutrašnju vizitu – napisala sam si sva pitanja što me zanima:

1. Kako ti povišeni jetreni enzimi i žučna kiselina utječu na bebu?

2. Koja je mogućnost prijevremnog poroda?

3. Da li mi krvna slika ide na bolje?

4. Da li da nastavim uzimati Prenatas tablete (koje pijem cijelu trudnoću)?

(U srijedu na putu za bolnicu sam primila tretman iscjeljenja na daljinu od mlade stručnjakinje za theta-healing kod koje sam odlučila poći sada pred kraj trudnoće, što bi naravno svima uvijek preporučila, u bilo kojoj fazi života, da isprobaju taj tretman za dušu i tijelo.)

 

22. 12. 2017. Petak

Nakon što sam se noćas u 2h probudila i isplakala dušu, krenula sam meditirati. Pročistila sam sedam glavnih čakri, a zatim se uputila u meditaciju sa svojim duhovnim vodičem u želji da mi pomogne u iscjeljenju jetre. I tako sam zaspala. Jutarnje buđenje za vizitu. Evo doktorice. A ja spremna sa pitanjima! 🙂

Naravno da je htjela brzo obaviti svoj posao, ali onda sam ju zaskočila! Na kraju je bila u sobi sigurnih 15 minuta i sve mi objašnjavala, a mlade sestre i stažisti su cijelo vrijeme stajali sastrane i slušali.

Dakle, moja dijagnoza je HOLESTAZA.

Što je holestaza?

Holestaza je česta bolest jetre koja se dobiva samo u trudnoći. Holestaza u trudnoći se javlja kada visoke količine hormona utiču na protok žuči u žučnoj kesi. Nastaje i kao posledica disfunkcije jetre. Ova bolest se javlja u posljednjem trimestru trudnoće, kada su hormoni u svom vrhuncu, a obično nestaje u roku od nekoliko dana nakon porođaja. Prema nekim procjenama, ovo stanje je veoma rijetko i javlja se kod jedne žene od 1.000 trudnoća.

Koji su simptomi?

– Intenzivan svrab na rukama i stopalima (Imala!)
– Tamna boja urina (Imala!)
– Svetlija stolica
– Umor ili iscrpljenost (Imala!)
– Gubitak apetita (Imala!)
– Depresija

Da li je beba u opasnosti?

Ukoliko se ne liječi ili ne otkrije na vrijeme bolest može povećati rizik od preranog porođaja, oštećenja i smrti ploda, kao i unutrašnjih krvarenja majke. Trudnice bi trebalo da piju tablete vitamina K koje pomažu pri koagulaciji krvi, čime se smanjuje rizik od krvarenja tokom porođaja. Porođaj treba ranije uraditi u 37. tjednu – jer se rizik od smrti ploda znatno povećava poslije 36. tjedna trudnoće.

Uglavnom, moja terapija je žućna dijeta i Dexametazon. Sa pravilnom prehranom bi nalazi krvi trebali biti sve bolji, a time i rizik za bebu manji. A inekcija dexametazona ubrzava razvoj bebinih pluća. U slučaju da ću se morati prije poroditi, da pluća budu dovoljno razvijena.

Sva sreća, moja krvna slika ide na bolje. Osim prehrane, inekcije i infuzije, tu je i pomoć Svemira, tj. energije iscjeljenja, a takvoj pomoći ja najviše vjerujem.

S obzirom da je ovu nedjelju Badnjak i moja obitelj dolazi u Istru na par dana, uspjela sam se dogovoriti sa doktoricom za dnevnu bolnicu. Što znači da me danas otpuštaju doma na vlastitu odgovornost, a morati ću svaki dan u 14h dolaziti na CTG i tu inekciju – do kraja trudnoće ili dok doktor dugačije ne odredi – u koliko mi se nalazi jetrenih enzima i žućne kiseline potpuno unormaliziraju. I moram pratiti bebine pokrete. To mi neće biti problem jer je mali lud ko šiba, na tatu! 🙂

Imam još četiri tjedna do svog pravog termina.

I u slučaju da ću se morati prije poroditi, jedva čekam vidjeti našu bebicu, potpuno zdravu i sretnu! 🙂

Koja mi je priuštila ovu ludu avanturu zvanu ” U bolnicu prije reda.”. 🙂

Ovo pišem u toplini svojeg doma okićenog Božičnom granom, sa svojim mužićem i psom u neopisivoj sreći da sam, nakon tri dana bolnice, doma! 🙂

Sretan Božić svima!!! Uživajte sa svojom obitelji!!! Jer oni su, uz zdravlje, sve na svijetu!!! ❤

 

P.S. Što se tiče Prenatas tableta, doktorica je izjavila da bi rađe jela kamenčiće nego popila ijednu tu tabletu. Da je to samo markentiška fora. Da se folna kiselina uzima na početku trudnoće, a poslije vitamini ili željezo prema potrebi – nalazima krvi trudnice.

Iako, ja mogu reći, da sam cijelu trudnoću bila samo jednom prehlađena. Vjerujem da su mi Prenatas držale imunitet na nivou.

Livija-&-Alen-33

Photo by Sanja Tušek

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s